Filament Sıkışması Nasıl Önlenir ve Çözülür?

Filament Takılması

FDM, 3D baskının önemli fakat çoğu zaman göz ardı edilen  detayıdır. Filamenti kutudan çıkardığınızda, genellikle gayet düzgün sarılı olduğunu görürsünüz. Fakat filament düzgün sarılmamışsa, yetersiz baskı, titreşim gibi hatalarla karşılaşabilirsiniz. Filamentin düzgün halde sarılmış olması, 3D baskı deneyiminizi sorunsuz hale getirebilmek için oldukça önemlidir.

Filament düğümleri meydana geldiyse bu düğümleri çözmeye çalışarak makarayı daha da karmaşık hale getirebilirsiniz. Fakat bunun gibi keyifsiz durumları yaşamak zorunda değilsiniz! 3D yazıcınızdan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için makaradaki filament düğümlerini önlemek ve çözebilmeniz adına bazı ipuçları ve püf noktalarını sizler için derledik.

Filament Neden Sıkışır?

Filament sıkışması, en iyi ihtimalle can sıkıcı, en kötü ihtimalle ise tehlikeli bir durum olabilir. Gelin dilerseniz filament neden sıkışır sorusuna yanıt vermeden önce filament dolaşmasından kaçınmanın neden önemli olduğuna bakalım:

Filament dolaşmasının sonuçlarından ilki, ekstrüderin filamenti itememesi durumunda baskının kesintiye uğraması olabilir. Dolayısıyla buradaki sıkışma, rulonun çözülmesini engelleyen bir düğümden kaynaklanabilir. Sıkışma sonucunda elektrik ve malzeme israfı, ya da belirli bir tarihte yazdırıyorsanız, işleminiz maliyetli olabilir.

Yazıcınız bu tip ufak tefek karışıklıkların üstesinden gelebilir. Her ne kadar ilk etapta sorun çözülmüş gibi görünse de filament dolaşması, yazıcınızda farklı sorunların oluşmasına da neden olabilir.

Sıkışma, yazıcıda ve baskıda çok fazla titreşime neden olabilir. Çünkü düğümün serbest kalması, filamentin makinede asılı olması durumunda ileri geri sallanmasına neden olacaktır. Motor, karışık filamenti çekebilmek adına çok fazla kuvvet harcar. Dolayısıyla motorda ve sürücülerde aşınma meydana gelebilir.

Özel makara tutucusu (TUSH gibi) kullanıyorsanız ve filamentiniz çok karışıksa, makine filamenti çekmeye devam edebilir. Dolayısıyla makara düşebilir ve bu durum potansiyel kazalara ve hasara neden olabilir.

Filament sıkışması, yazıcınızda başka sorunlara da neden olabilir. Çünkü filament bir kez itilmeyi bıraktığında, eriyen filament memenin içinde kalacak ve sonunda burayı tıkayacaktır. Ekstrüder kasnağı sıkışarak filamenti aşındırabilir ve ona zarar verebilir.

Son olarak, dolaşmış filamentle baskı yapmaya devam edecekseniz, bir sorunun oluşmayacağından emin olmak ve ekstrüderin yakınındaki karışıklıklara müdahale edebilmek için baskı süresi boyunca makinenizi izlemelisiniz.

Filament Dolaşmasını Önlemek İçin İpuçları

Filament sarma işlemi bir makine tarafından yapılır. Dolayısıyla karışık filamentin üretici hatası olması ihtimali imkansıza yakındır.

Diğer yandan, filamentiniz makarada doğru şekilde sarılmış olsa bile yanlış kullanım veya saklama nedeniyle daha sonra dolanabilir. Örneğin, gerilimi korumadan yazıcıdan çıkardığınızda gevşeyebilir ve bu durum dolaşmalara neden olabilir.

Filamentinizi açık ve temiz bir yerde tutmazsanız, filamentler birbirleriyle veya çevredeki diğer nesnelerle karışabilir.

Filament dolaşmasını önlemenin en iyi yolu filamentin hiç karışmamasını sağlamaktır. Dolayısıyla, filamentinizi formda tutmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Herhangi bir sorunu önlemek adına, plastik ambalajı açmadan önce daima filamentinizin durumunu kontrol etmelisiniz. Bu şekilde, bir şeylerin yanlış olduğunu fark ederseniz, bizimle iletişime geçerek sorunu büyümeden çözebilirsiniz.
  • Filamentinizi alet kutusu gibi genellikle dağınık olan ortamlarda saklamayın.
  • Filamentlerinizi düzenli ve tozsuz tutabilmek için bir filament rafı inşa edebilir veya satın alabilirsiniz.
  • Filament ucunu gergin ve yerinde tutmak için aksesuarlar kullanabilirsiniz.

Filamentin yazıcıya beslenmesi sırasında ya da kullanılan filamentin kenara ayırılması durumlarında filament gerginliğini kaybedebilirsiniz. Bu gibi durumlar sıkışmaya neden olacağından işlemi yaparken dikkatli olmalısınız.

Filamentler kesintisiz sarıldıkları için üretim anında bir filamentin diğerinin altına fiziksel olarak girebilme ihtimali yoktur. Fakat siz kullanıcılarımız ruloyu açarken dikkatli olursanız, oluşabilecek dolaşma problemlerinin de önüne geçmiş olursunuz.

İlk kullanım anında ve filament değişimi esnasında sargının birbiri altına dolaşmasına engel olacak şekilde rulodaki gerginliği korursanız, herhangi bir problem tekrar yaşanmayacaktır.

Dolaşan filamenti diğer filamentin altından kurtarmadığınız sürece rulo takılmaya devam edecektir. Filamentinizi tekrar sorunsuz kullanabilmek için taktığınız yeni filamenti diğerinin altından kurtarmanızı tavsiye ederiz.

Filament karışık durumdan kurtulana kadar makaranın açılması en etkili yöntem olacaktır. Ayrıca filamentin birbiri altından kurtulduğundan emin olduktan sonra, filamentinizi tekrar makaraya sararak kullanabilirsiniz.

Etiketler: filament
Kasım 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR