Filament Kırılması Problemi Neden olur?

Filament Kırılması

 

Filament Kırılması Problemi Neden olur?

1- Filament Kırılması Sorunu

 

Filament makarası hala dolu ve besleme borusunda da filament olduğundan eminsiniz. Ancak Nozzle’dan baskıya dair hiçbir şey çıkmıyor. Bu durum doğrudan besleme yapan 3D yazıcılardan ziyade, Bowden beslemeli yazıcılarda oluşan sorundur. Kopan ya da kırılan  filamentlerde, kırılmanın gerçekleştiği nokta her zaman belirgin değildir.
Filament Kırılması Sorununa Ne Sebep Oluyor?
Kopuk filament pek çok sorundan kaynaklanabilir. Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir. 
Filament yazıcıda kırılma meydana getirirse maalesef hiçbir ayarlama sorunu çözmeye yardımcı olamaz. Diğer bir sebep de filamentin çapıdır. Filament çapı, üreticiye ve çeşide göre değişebilir. Bazen filament gergisi çok sıkıysa filament yine kırılganlık gösterebilir.
  1. Çözüm önerisi: Filamenti Yazıcıdan Çıkarın
Kopmuş filament gördüğünüzde yapabileceğiniz ilk şey filamenti normal şekilde yazıcıdan çıkarmaktır. Filament genellikle kapalı tüpün içinde kırılacağından, tüpü hem ekstrüderden hem de baskı ucundan çıkarmanız gerekir. Bunun için Nozzle’ı ısıtın ve filamenti dışarı çekin.
  1. Çözüm önerisi: Başka Bir Filament Deneyin
Filamenti yeniden taktıktan sonra tekrar kırılma olursa, yazıcınızdaki filamentin eski olup olmadığını kontrol etmek için başka bir filament kullanın.
  1. Çözüm önerisi: Gerginliği Azaltın
Yeni filament koparsa, tamamen gevşeterek ekstrüder gergisinin çok sıkı olmadığını kontrol edin. Baskıya başladığınızda, filamentte kayma olmayacak hale gelene kadar filamenti gerin. Ekstrüder dişlilerinin çok gergin olması da kırılmaya neden olabilir. 
  1. Çözüm önerisi: Nozzle‘ı Kontrol Edin
Nozzle’ın tıkalı olup olmadığını kontrol edin ve iyice temizleyin. Tıkanmış br nozül filament kırılması problemine neden olabilir. 
  1. Çözüm önerisi: Yazdırma Hızını ve Sıcaklığı Kontrol Edin
Nozzle’ın ısısının doğru sıcaklıkta olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca filamentin akış hızının %100 olduğuna ve daha yüksek olmadığına emin olun.

 

Etiketler: Filament kırılma bayat filament
Aralık 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR